hoe het begon…

 

Dit is het model waar het allemaal mee begon en waarop de hele collectie van Tassac is gebaseerd.

 

Ik wilde een heel eenvoudige, pure en eerlijke tas ontwerpen. Goed leer heeft prachtige eigenschappen van zichzelf, dus daar wil ik niets aan toevoegen of veranderen. Dat was het uitgangspunt.

 

Eenvoud. Voor mij is dat één stuk leer, geen ritsen, gespen, voering, vakken of andere extra’s. Alleen één noodzakelijk stiksel… dat moet mogelijk zijn!

 

Met een servetje als proef ben ik gaan vouwen. Terwijl ik bezig was moest ik aan origami denken, een papier vouwkunst uit Japan. De complexe vormen die mogelijk zijn door het vouwen van één velletje papier zijn eindeloos en vind ik fascinerend.

Na enige tijd ontvouwde zich een idee. De eerste test met een mooi stuk leer volgde al snel.

 

Het idee is eigenlijk heel eenvoudig. De basisvorm van de tas is een tunnel. Door de tas anders te vouwen is het mogelijk de andere kant aan de buitenkant te dragen. De tas is dus binnenstebuiten te keren.

Dit had tot gevolg dat ook het stiksel aan twee kanten ‘gelijk’ moest zijn en dat was wel een uitdaging. Op het eerste gezicht lijkt dit eenvoudig, maar dat is het niet. Met een machine lukte het niet en heb uiteindelijk de tas met de hand gestikt. De tas heeft maar één stiksel en die moet perfect zijn…

 

De enveloppe tas was een feit. Ik had een prachtig stuk leer en heb maar één stiksel toegevoegd. Meer niet.

Omdat de tas binnenstebuiten gekeerd kon worden, ontstond al snel het idee om naast de 1-kleurige ook een 2-kleurige variant te maken.

Ik ben de tassen gaan gebruiken, pas dan kun je erachter komen of je idee werkt…

 

Ik kwam tot de ontdekking dat op sommige momenten het toch wel handig was wanneer ik de tas ook om mijn schouder zou kunnen hangen.

Er moest een schouderband komen, maar dan wel op zo’n manier dat ik de tas zelf niet hoef te veranderen.

 

Na veel denken en puzzelen heb ik hier een oplossing voor gevonden. Benieuwd welke? Kijk dan hier!

 

Na verloop van tijd wilde ik de collectie verder uitbreiden met andere lederwaren, te beginnen met een portemonnee…

Maar uiteraard wel met dezelfde eigenschappen: één stuk leer, één stiksel en zonder drukkers of andere fournituren.

 

De collectie is sindsdien uitgebreid met portemonnees, laptop- en iPadsleeves, iPhonehoesjes, ceintuurs en agendacovers. De collectie tassen is onlangs uitgebreid met een derde model.

 

… en de mogelijkheden zijn nog niet op!